zondag 1 april 2012 / Ode / Foto: Pieter de Swart

Tijdschrift / MEDIA

Afghanistan zonder taboes

Onlangs nog publiceerde Kawa Kerami (24) een opiniestuk over de groeiende onrust tussen soennieten en sjiieten in Afghanistan.

 

Volgens de schrijver, de Afghaanse politiek-analist Haron Amirzada, zou deze zijn toegenomen sinds de aanslag tijdens het Ashura festival in Kabul. ‘Kritiek hebben op de islam is ongewoon voor Afghaanse media’, zegt Kerami. ‘Alle anti-islamuitingen worden binnen een week de kop ingedrukt.’

 

Kerami, student aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, ziet het als zijn morele plicht om onafhankelijk nieuws en opinies over zijn geboorteland Afghanistan te verspreiden. Vier jaar geleden begon hij daarom de Afghaanse nieuws- en opiniewebsite Jawedan.com. Inmiddels heeft de site zo’n 3,5 miljoen hits per maand. Best veel, als je nagaat dat in het land zelf zo’n 75 procent van de bevolking analfabeet is en de minderheid toegang heeft tot internet.

 

Elke dag besteedt Kerami minimaal drie uur aan de site, afhankelijk van de gebeurtenissen in het land. De artikelen zijn in het Perzisch en Pasjtoe te lezen. Nieuwsberichten schrijft hij meestal zelf, onder meer gebaseerd op berichtgeving van de BBC, de Washington Post en het Afghaanse Tolo TV.

 

Uiteenlopende Afghaanse politici, journalisten en opiniemakers sturen opiniestukken in. Zo pleitte voormalig chef van de Afghaanse inlichtingendienst, Amrullah Saleh, in zijn laatste artikel voor een ander politiek systeem.

 

Vluchteling

 

Kerami kwam in 2001 als zoon van een politiek vluchteling naar Nederland. Daar waar Afghaanse staatsmedia enkel berichten in het voordeel van president Karzai, kan Kerami publiceren wat hij wil. ‘Er zijn wel kritische media in het land, maar die worden meestal vanuit een bepaalde politieke groepering gestuurd’, zegt Kerami.

 

‘De bevolking bestaat uit verschillende etnische minderheden, onafhankelijke media waar al die stemmen bij elkaar komen zijn er nauwelijks.’ Daarnaast is het in Afghanistan verboden om open over onderwerpen als de islam of de rol van vrouwen te praten. Jawedan is hiervoor een uitkomst. ‘Jawedan wordt gezien als taboe-breker, het maakt bijvoorbeeld etnische problemen bespreekbaar.’

 

Dat Kerami op zijn site ruimte geeft aan verschillende opinies neemt lang niet iedereen hem in dank af. Al een paar keer werd Jawedan gehackt en regelmatig krijgt hij boze mail. ‘We gaan je achtervolgen’, meldde een YouTube-filmpje hem in 2008.

 

Kerami trekt zich niks van de bedreigingen aan. ‘Hier in Nederland kan ik vrijuit publiceren. Ik denk niet dat ik hier gevaar loop.’ Van de fragiele situatie in zijn thuisland wordt hij wel eens moedeloos. Toch maakt Kerami door de site veel nieuwe contacten en zijn de opiniemakers een inspiratie voor hem. ‘Ze blijven schrijven en vechten voor hun idealen. Met hun werk verbreden ze mijn horizon.’