donderdag 20 december 2012 / NU.nl / Foto: Hash Mihan

Online / BOEK

Gouden, platina en diamanten boeken toegekend

Boeken waarvan een bepaald aantal exemplaren is verkocht krijgen vanaf 2013 een gouden, platina of diamanten boek toegekend.

 

In navolging van de gouden- en platina platen is nu de boekenbranche aan de beurt.

 

"In de muziekwereld bestaan de prijzen al jaren, dus waarom eigenlijk ook niet voor het boek?", zegt een woordvoerder van het Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) tegenover NU.nl.

 

Titels waarvan 250.000 exemplaren zijn verkocht krijgen een gouden boek toegekend. Bij een verkoop van 500.000 stuks wordt een titel bekroond met platina en voor een miljoen staat het diamanten boek.

Voor kinderboeken geldt een andere norm. Goud is voor 100.000 verkochte exemplaren, 250.000 voor platina en 500.000 voor diamant.

 

2012

 

"We gaan nu kijken welke boeken de status in 2012 hebben behaald", vertelt de CPNB-woordvoerder.

 

Er is vanaf 2006 pas begonnen met het bijhouden van verkoopcijfers, boeken die sinds toen zijn gepubliceerd en in 2012 het betreffende aantal verkopen hebben behaald maken kans. "Het zou dus goed kunnen dat het om best veel boeken gaat."

 

Het CPNB rekent verkopen via verschillende kanalen, zoals papier, luisterboek en e-boek bij elkaar.

 

De uitreiking van de eerste gouden, platina en diamanten boeken worden op 10 januari toegekend tijdens Vers voor de Pers, de jaarlijkse boekenvakbeurs in Amsterdam.