donderdag 10 maart 2016 / NU.nl / Foto Tineke Ceelen / Stichting Vluchteling

Online / BUITENLAND

'Situatie vluchtelingen Macedonische grens is beschamend voor Europa'

De situatie waarin duizenden vluchtelingen zich momenteel ophouden bij de Grieks-Macedonische grens is beschamend voor Europa.

 

Dat stelt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, donderdag naar aanleiding van haar bezoek aan het gebied.

 

Zeker tienduizend mensen wachten bij Idomeni al dagen tevergeefs op het moment dat de grens opengaat en ze door kunnen reizen Europa in. Door de regen is de plek aan de grens een grote modderpoel geworden en slapen vrouwen kinderen in natte tenten.

 

"Dit is de meest beschamende situatie die ik in jaren heb gezien", stelt Ceelen tegenover NU.nl. "Dit zijn Afrikaanse toestanden op Europees grondgebied. Alle tenten hier staan blank, je staat er tot je enkels in het water en elk kind dat je oppakt is tot op de draad doorweekt. Zelfs een hoogzwangere vrouw die op het punt staat te bevallen ligt in een natte tent."

 

Boterham


Volgens Ceelen is de situatie tien keer erger dan het vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos, dat ze vorig jaar onder erbarmelijke omstandigheden aantrof. "Er zijn bij Idomeni onvoldoende toiletblokken, geen douches en voor een boterham staan mensen uren in de rij."

 

Stichting Vluchteling stelt 300.000 euro ter beschikking voor de hulpverlening bij de Grieks-Macedonische grens, maar eigenlijk vindt Ceelen het een schande dat dit nodig is.

 

"We nemen hiermee de taak van Europa over omdat zij faalt hier een goede oplossing voor te vinden. Als je de grens sluit, kan je dit soort situaties verwachten. En voorlopig komt er geen einde aan de regen, maar ook niet aan de stroomvluchtelingen die de boot naar Griekenland pakt."