woensdag 25 november 2015 / nrc.next / Foto Bob van der Vlist

Krant / CARRIÈRE

'We hebben laatst bezuinigd op ons koffiegebruik'

Maurice Doorduyn (39) ontwerpt en verkoopt houten speelgoed onder het merk Ikonic Toys. Zijn dagen vult hij met het bedenken van nieuwe producten, met het fotograferen voor de website en met de zoektocht naar nieuwe klanten. Met vriendin en twee kinderen woont hij in Delft.

 

IN

‘Met twee kinderen in huis en een achtergrond als ontwerper liep ik al langer met het idee dat het houten speelgoed dat er is, verbeterd kan worden. De vele soorten houten treinen zijn bijvoorbeeld niet bijzonder mooi qua design en er zijn vaak nog veel onderdelen van plastic. En als je investeert in iets van hout wil je ook dat het lang meegaat, dus dan is het handig dat het zo is ontworpen dat kinderen het op latere leeftijd ook nog interessant vinden. Dus toen mijn baan bij een fabrikant van museumsouvenirs eind 2014 ten einde kwam heb ik besloten om het dan zelf maar op te pakken.

 

"Ik heb inmiddels verschillende treinen en ontworpen en ik heb ook een racebaanvariant met raceauto’s gemaakt. De productie vindt plaats in China en inmiddels wordt Ikonic Toys op meerdere plaatsen in Nederland verkocht. Die verkoop vind ik wel lastig, ik heb verstand van ontwerpen, maar van sales wat minder. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld in de loop van de tijd pas dat Ikonic Toys het beter doet in de hippe kinderwinkel dan in de ouderwetse speelgoedspeciaalzaak. Bij die laatste hebben ze vaak zoiets van: ‘Wéér een houten trein’, terwijl in de hippere zaken vinden ze mijn ontwerp vaak erg mooi.

 

"Het is hard werken en tot dusver heb ik er nog geen loon uit kunnen halen omdat ik pas sinds kort de voorraad binnen heb. Alle inkomsten gaan terug in het bedrijf en we leven van spaargeld en het inkomen van mijn partner. Voor haar is het misschien nog wel het spannendst, ze heeft er geen grip op en moet wachten totdat mijn zaak een succes wordt.”

 

 

UIT

‘Ik heb echt een paar nieuwe broeken en overhemden nodig om er representatief uit te zien, maar ik heb er geen geld voor. Doordat ik dit jaar geen inkomsten heb, hebben we flink moeten bezuinigen op verschillende zaken. We gaan niet meer uit eten, de krant komt alleen in het weekend nog op papier en de rest van de week is hij digitaal en boodschappen proberen we zo slim mogelijk te doen. Het is nog niet nodig om naar Aldi of Lidl te gaan, we halen nog steeds de meeste spullen bij de Albert Heijn, maar ik heb de wekelijkse boodschappen al wel van 140 euro naar 100 euro kunnen terugdraaien.

 

"Voor Sinterklaas halen we veel speelgoed van Marktplaats, zoals bijvoorbeeld voor 20 euro een doos Kapla-blokken die normaliter 40 euro kost. Het geeft ook wel een goed gevoel als je daar iets moois vindt, het is duurzaam want tweedehands en het scheelt geld. Sowieso vind ik het wel positief dat we nu veel bewuster met ons geld om moeten gaan, je denkt echt twee keer na over of je iets wel nodig hebt of niet. Onhandig is het met tegenslagen zoals laatst, toen mijn fiets op station Delft was weggeknipt omdat hij verkeerd stond. Ik moest hem in Den Haag ophalen en dat kostte me toen 25 euro.

 

"We hebben laatst bezuinigd op ons koffiegebruik. We hadden een Nespresso-machine, maar daarmee dronken we maandelijks wel 50 euro aan koffie op. Daar kan je op den duur wel een mooie espressomachine van kopen, dus heb ik voor mijn verjaardag een financiële bijdrage gevraagd en hebben we een mooi apparaat aangeschaft. Als er lekkere bonen in zitten is de koffie nog beter dan Nespresso.

 

Huishoudboekje

Inkomen: 0 euro netto Gezamenlijke vaste lasten Woonlasten (1277 euro), mobiel/internet/tv (95 euro), verzekeringen (205 euro), kosten auto (210 euro), boodschappen (400 euro), abonnementen (55 euro) Privé kosten: sport (35 euro aan spaargeld) Laatste grote aankoop: espressomachine (399 euro) Sparen: nu even niet