maandag 25 maart 2019 / NRC Handelsblad / bobisvisuelecommunicatie.nl

Krant / CARRIÈRE

'Mijn BMW is mijn tweede liefde'

David Trampe (37) is barman, maar doet daar allerlei dingen naast. Zo bedenkt hij nieuwe dranken, timmert hij barretjes en traint nieuw horecapersoneel. „Het werk komt eigenlijk vanzelf naar me toe.”

 

IN
‘Mijn werkweek valt niet te voorspellen. De ene week sta ik op evenementen om cocktails te shaken, de andere week ga ik langs bars om producten aan de man te bergen. Meestal ga ik op de bonnefooi langs – ik check altijd wel of de eigenaar er is – en probeer dan met een goed gesprek de spirits van mijn opdrachtgever te introduceren. Bartenders zijn een beetje rare mensen, het zijn vaak creatieve geesten die flierefluitend maar hard werkend door het leven gaan. Naar mijn idee werkt het daarom niet om een afspraak te maken, te gaan zitten en een product te pitchen. Dat moet natuurlijk gaan.

 

„Ik werk als zzp’er en word onder meer door een distilleerderij ingehuurd. Januari en februari waren wat evenementen betreft rustig, maar maart is razend druk. Afgelopen vrijdag stond ik nog op het Boekenbal gin-tonics en ginger beer te schenken. Op dat soort grote feesten maak je geen cocktails, dan zou je veel meer bartenders nodig hebben, en goede bartenders zijn schaars.

 

„Ook kan ik inmiddels geld verdienen met mijn passies mezcal en tequila. Ik geef daarover trainingen aan horecatenten, maar ook aan particulieren en op de European Bartender School. En dan gaat het niet over die troep waar iedereen wel eens een kater van heeft gehad, maar over de mooie varianten. Hoe meer slokken je neemt hoe beter het smaakt.”

 

UIT
‘Ik woon met mijn vriendin in hartje centrum in Rotterdam. Helaas in een huurhuis, want je weet hoe dat gaat in de stad. We kunnen voor een hypotheek in aanmerking komen, maar de markt is zo overspannen, die 95 vierkante meter die we nu hebben gaan we in de stad niet krijgen met ons geld. We hebben het heel fijn zo in de stad dus zien nog geen noodzaak om weg te gaan.

 

„Het meeste geld gaat bij ons op aan eten. Het moet vooral lekker zijn, we letten er daarbij niet op wat het kost. Dat we boven de biologische winkel wonen, maakt het er niet goedkoper op.

 

„Bovendien eten we ook vaak buiten de deur. We zijn vaak laat thuis en dan is het makkelijker nog even ergens ramen te eten of even langs restaurant De Gele Kanarie te gaan. Voor mijn werk ben ik veel onderweg en dan koop je vaak snel even ergens een broodje. Die kosten zijn ook wel eens zakelijk, maar maandelijks zijn we samen toch snel 700 euro aan eten buiten de deur kwijt.

 

„Mijn auto is mijn tweede liefde, een hele fijne BMW. Het is een oude auto dus daar heb je veel onderhoud aan. Maar elke keer als ik die sleutel in het contact steek en hem omdraai komt er een glimlach rond mijn mond. Mijn vriendin moet daar altijd om lachen. Per maand kost hij me wel 500 tot 800 euro, maar dat zijn gewoon zakelijke kosten.”

 

Inkomen: 2.200 tot 2.500 netto per maand

Gezamenlijke lasten: woonlasten (1.200 euro), boodschappen (600 euro), eten buiten de deur (700 tot 800 euro), televisie en internet (61 euro), abonnementen (17 euro)

Privélasten: zorgverzekering (140 euro), arbeidsongeschiktheidverzekering (165 euro), boksen (90 euro), Spotify (9,99)

Laatste grote uitgave: nieuwe led-lampen voor in huis (250 euro)

Sparen: probeer 500 per maand, maar lukt niet altijd