woensdag 2 maart 2016 / nrc.next / www.bobisvisuelecommunicatie.nl / Carrière NRC Handelsblad nrc.next

Krant / Carrière

Ik geef mijn vrouw goud als bruidsschat mee

Yasin Yildirim (22) is zelfstandig ondernemer. Hij maakt websites, webshops, visitekaartjes en logo’s en daarnaast werkt hij als coördinator bij een bijlesorganisatie. Met zijn ouders woont hij in Den Haag.

 

IN

‘Ik word ook wel een duizendpoot genoemd omdat er veel is wat me interesseert en waar ik mezelf in ontwikkel. Ik studeer werktuigbouwkunde, maar heb me via cursussen het vak van websitebouwer aangeleerd. Hierdoor kwam ik erachter dat ik best veel kan. Als klanten me namelijk vroegen of ik naast hun website ook visitekaartjes of een logo kon maken, bleek dat helemaal niet zo ingewikkeld. Zeker als je een beetje met Photoshop overweg kunt is het best makkelijk. Ook over online marketing en zoekmachineoptimalisatie heb ik een en ander geleerd en die diensten kan ik nu ook aanbieden.

 

„Mijn baan als algemeen coördinator bij bijlesorganisatie Finaal Educatie heb ik al een tijd en ben ik nu langzaam aan het afbouwen. Ze willen me graag houden, maar omdat ik met Webactueel steeds meer klanten krijg, houd ik weinig tijd over. Destijds hadden mijn ouders geen geld om mijn cursussen te betalen. Dit heb ik deels zelf moeten sparen en deels werd het me door anderen geleend. Ik wil andere jongeren nu ook een kans geven zichzelf, ondanks de omstandigheden, te ontwikkelen.

 

„Met Webactueel verdien ik genoeg om van rond te komen dus meer heb ik niet nodig. Ik heb nu drie grote opdrachtgevers en een aantal kleinere. Een van mijn grootste klanten is Buhara, een kruidenier die vrij groot is in Turkije, maar die ook in Nederland zit. Voor de Nederlandse tak heb ik een website gebouwd en voor de Turkse vestigingen zijn er nu gesprekken gaande.”

 

UIT

‘Ik woon nog bij mijn ouders dus heb weinig vaste lasten. Regelmatig draag ik daarom 500 euro bij aan het huishouden of haal ik boodschappen voor het gezin. Daarnaast ben ik al snel een paar honderd euro per maand kwijt aan buiten de deur eten. Zeker twee à drie keer per week ga ik met vrienden of familie naar een restaurant, meestal met een Turkse of Ottomaanse kaart. Favoriet is de welbekende Meram, die is zowel in Amsterdam als Rotterdam te vinden.

 

„Eind mei ga ik trouwen. Over twee weken krijgen we de sleutel van ons huis in Den Haag en dan moet er nog geklust worden want het wordt casco opgeleverd. Er moet nog van alles worden aangeschaft, van de eettafel tot de banken, de keuken, de badkamer en het bed. Veel dingen hebben we al besteld omdat de levertijd lang was.

 

„Onze trouwerij wordt een echte Turkse, dus huren we een zaal voor zo’n duizend mensen. Inclusief eten en muziek zijn we dan zo’n 15.000 euro kwijt. Daarnaast is het in onze cultuur gewoonte dat de bruidegom goud geeft aan de bruid, als een soort bruidsschat. Dat goud, in de vorm van sieraden, kost al snel 5.000 tot 15.000 euro. Mensen die daar niet mee bekend zijn denken al snel: wow, dat is een hoop geld! Maar als je bedenkt dat de gasten tijdens het huwelijk vaak een financiële bijdrage geven waarmee meestal een groot deel van de kosten van de trouwerij worden gedekt, dan valt het wel mee. En het goud zie ik ook als een investering in de toekomst.”

 

Inkomen: 3.500 tot 4.500 euro

Vaste lasten: zorgverzekering (205 euro), mobiele telefoon (55 euro), auto (180 euro), zaalvoetbal en squash (60 euro), uit eten gaan (300 euro)

Laatste grote aankoop: een nieuwe auto (8.500 euro)

Sparen: alles wat overblijft