donderdag 28 januari 2016 / NU.nl / Foto CARE / Lucy Beck

Online / BUITENLAND

'Steeds meer vluchtelingen op de Balkan mishandeld'

Steeds meer vluchtelingen op de Balkan worden mishandeld tijdens hun reis. Nieuwe maatregelen dwingen een groot deel van de migranten in de illegaliteit.

 

Care Nederland waarschuwt donderdag dat er steeds meer gevallen van martelingen worden gerapporteerd.

 

"Niet alle vluchtelingen mogen nog legaal doorreizen Europa in en verdwijnen daardoor in de illegaliteit", zegt Iljitsj Wemerman, teamleider noodhulp Care Nederland tegenover NU.nl. "Dit werkt mensenhandel en mishandelingen in de hand. We maken ons ontzettend zorgen om de toename van geweld."

 

Sinds verschillende Balkanlanden in november besloten alleen nog Syriërs, Irakezen en Afghanen door te laten om zo de toestroom van vluchtelingen in te perken, worden andere nationaliteiten aan de grens geweigerd. Volgens Care Nederland zou het gaan om zo'n 13 procent van de vluchtelingen uit onder meer Marokko, Algerije, Somalië, en Pakistan.

 

"Die nieuwe maatregel werkt alleen maar averechts", stelt Wemerman. "Mensen willen toch wel doorreizen en proberen dit via illegale wegen als ze niet worden doorgelaten op de officiële weg."

 

Blauwe plekken


Wemerman werkt sinds oktober in Servië en Kroatië om de hulp aan vluchtelingen te coördineren. "Afgelopen week sprak ik met jongens die meegingen met de officiële stroom vluchtelingen en die vervolgens door de Kroatische politie werden mishandeld en teruggestuurd naar Servië. Ze hadden blauwe plekken in hun gezicht en konden niet meer lopen."

 

Doordat de niet-officiële stroom vluchtelingen nergens wordt geregistreerd verdwijnen deze mensen volgens Care Nederland van de radar en is niet te achterhalen wat er met hen gebeurt.

Ook vrouwen zouden slachtoffer worden, verhalen van seksueel geweld nemen toe en er zijn steeds meer minderjarige vluchtelingen die alleen reizen gesignaleerd. "Zij zijn misschien nog wel het meest kwetsbaar en worden sneller slachtoffer van geweld", aldus Wemerman.

 

 

Andere routes


Ook Amnesty International maakt zich zorgen over de gevolgen van het categoriaal weigeren van nationaliteiten aan de grenzen van verschillende Balkanlanden. "Wat daar gebeurt is schandalig", zegt een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie. "Als Europa maar blijft praten over opvang in de regio, maar vervolgens niet zorgt dat die opvang daar goed is geregeld, blijven mensen toch komen."

 

Het plan van premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom om vluchtelingen die vanuit Turkije naar Griekenland varen per veerboot terug te sturen, zal hier volgens Amnesty geen verandering in brengen. "Mensen vinden wel een andere weg. En zolang Europa niet zorgt voor veilige wegen zullen schendingen van de rechten van vluchtelingen blijven voorkomen."