woensdag 23 december 2015 / nrc.next / Foto Bob van der Vlist

Krant / CARRIÈRE

'Het is financieel toch een beetje schrapen'

André Spruijt (58) is docent Engels en Nederlands. Hij geeft les aan laagopgeleiden en spijkert ook rekruten van de marechaussee bij. Met zijn vrouw en twee dochters woont hij in Wageningen.

 

IN

‘Mijn twee opdrachtgevers zijn erg verschillend. Ik geef Nederlands en rekenen aan laagopgeleiden, onder wie verstandelijk gehandicapten en mensen met een psychische stoornis, bij Stichting Prago. Voor hen werf ik ook vrijwilligers die nieuwe taallessen gaan begeleiden. Daarnaast doceer ik Engels en Nederlands aan de rekruten van de marechaussee in Apeldoorn, zodat ze dat goed beheersen wanneer ze langs onze grenzen gaan controleren.

 

„Aanvankelijk gaf ik les op een ROC, maar de doelgroep lag me niet echt. Ik had het moeilijk met die pubers die eigenlijk helemaal geen Engels wilden leren, ik heb toch meer affiniteit met het volwassenonderwijs. In 2012 ben ik daarmee gestopt.

 

„Ik werk twintig uur per week. Tot november kreeg ik een aanvullende WW, maar die is nu gestopt omdat de maximumduur was bereikt. Financieel is het toch een beetje schrapen, gezamenlijk hebben we ongeveer 3.000 euro netto per maand voor vier personen te besteden. We geven meer uit dan er nu binnenkomt, omdat we dat nu niet meer kunnen compenseren met de aanvullende WW.

 

UIT

‘We hebben het financieel voornamelijk krap doordat onze hypotheek vrij hoog is. Acht jaar geleden verhuisden we van Amsterdam naar Wageningen, omdat we vanwege onze twee dochters groter wilden wonen. In Amsterdam is dat simpelweg te duur. Dit huis kwam vrij snel op ons pad. Het is een prettig huis met een heerlijke tuin, maar eigenlijk zouden we er nog wel wat aan moeten opknappen, vooral om de woning wat energiezuiniger te maken. Nu hebben we behoorlijk hoge maandlasten. Daarom moeten we op wel bezuinigen op de kosten van het dagelijks leven.

 

„Vorig jaar hebben we een andere zorgverzekering gekozen om maandelijks goedkoper uit te zijn. We hadden alleen verkeerd gekeken: onze oudste dochter liep nog bij een orthodontist en dat bleek niet meer in het pakket te zitten, dus werd het niet vergoed. Uiteindelijk waren de kosten van die behandelingen bijna net zo hoog als het bedrag dat we hoopten te besparen. Het blijft lastig, het is altijd gokken of je de juiste dekking hebt. Op mijn leeftijd is de kans groter dat er iets gebeurt, waardoor je meer zorg nodig hebt dan je verzekering vergoedt.

 

„Op de boodschappen proberen we te besparen door vaker naar de Lidl te gaan. Maar ook wat dat betreft blijft het zoeken, want we willen onze dochters wel gezond eten voorzetten en we houden ook wel van iets lekkers zoals buitenlandse kazen en paté voor een verjaardagsfeestje. Plofkippen komen er bij ons echt niet in.”

 

Huishoudboekje

Inkomen: 1.000 euro netto
Vaste lasten: Woonlasten (1.250 euro), mobiel/internet/tv (100 euro), verzekeringen (340 euro), kosten auto (40 euro), boodschappen (800 euro), abonnementen (25 euro), huisdieren (20 euro), openbaar vervoer (460 euro), kleed- en zakgeld dochters (75 euro)
Privékosten: sport (35 euro)
Laatste grote aankoop: televisie (500 euro)
Sparen: nee