woensdag 17 februari 2016 / nrc.next / Foto Bob van der Vlist

Krant / Carrière

'Een verre reis gaat niet, Cadzand is ook heerlijk'

Marjolein Rietdijk (49) is verpleegkundige in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Daarnaast heeft ze een praktijk voor vrouwen met hormoonproblemen. Met haar dochter (12) woont ze in een koophuis in Gorinchem

 

IN

‘Omdat ik in het ziekenhuis op de spoedeisende hulp werk, heb ik best onregelmatige werktijden. Eens in de twee weken heb ik twee nachtdiensten, dan werk ik voorafgaand aan de eerste nacht een paar uur in mijn praktijk. Dan ga ik even rusten, slapen lukt vaak niet, daarna ga ik de nacht in. Pas als mijn dochter de volgende ochtend naar school gaat, zoek ik mijn bed op.

 

„Sinds oktober vorig jaar heb ik naast mijn baan als verpleegkundige een praktijk voor vrouwen met hormoonproblemen, Damesdingen-0183. Ik richt me vooral op Gorinchem en omstreken, vandaar de naam plus postcode.

 

„Ik ben aangesloten bij Care for Women, een landelijke zorgverlener met zo’n honderd specialisten zoals ik, allen met een eigen praktijk. Via deze organisatie kon ik me bijscholen en krijg ik klanten toegespeeld. Daarnaast zijn er mensen die mij direct benaderen. Ik help vrouwen met menstruatieklachten, met het premenstrueel syndroom, een zwangerschapswens, of met ongemak tijdens de overgang. Als het medisch wordt, verwijs ik ze door naar een huisarts.

 

„Ik werk 28 uur in het ziekenhuis en nog zo’n 15 uur voor mijn praktijk. Door mijn onregelmatige werktijden ben ik heel flexibel, ik spreek ook weleens na 18.00 uur met vrouwen af, als dat beter uitkomt. Ik verdien nog niks met mijn eigen bedrijf, ik moet veel investeren en wil er pas loon uithalen als ik winst maak. Gelukkig weten steeds meer vrouwen me te vinden.”

 

 

UIT

‘Met z’n tweeën kunnen we goed rondkomen van het geld dat ik verdien, maar ik hou ervan om heel bewust zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen. Ik ga graag naar de markt, dat scheelt geld en het is er een stuk gezelliger dan in de supermarkt. Als iets ergens anders goedkoper is, vind ik het geen probleem om een extra rondje te lopen.

 

„Ik hou er niet van om geld over de balk te gooien. Er komen nog genoeg kostenposten aan als mijn dochter straks naar de middelbare school gaat, zoals schoolboeken en excursies. Nu zit ze op paardrijden, piano- en musicalles, en met schoolgeld, kleding en af en toe een cadeau voor een kinderfeestje ben ik maandelijks toch snel zo’n 150 tot 200 euro kwijt. Soms komt daar nog rekenbijles bij, dat probeer ik weer te compenseren met goedkoper boodschappen doen. De kunst is van weinig toch nog iets lekkers te koken.

„Een verre reis zit er op dit moment niet in, maar dat beklijft bij een 12-jarige toch nog niet, dat komt wel als ze ouder is. Ik kom zelf graag in Afrika en heb mijn dochter beloofd dat als ze zestien is we naar Namibië gaan op vakantie.

 

„Nu hebben we een kleine caravan en kamperen we in de zomer in Cadzand. Voor drie weken ben je dan voor een staplek met vroegboekkorting 450 euro kwijt. We zijn daar de afgelopen twee jaar ook geweest, maar mijn dochter wilde er graag weer heen. Het is een heerlijke plek, één duin over en je bent in zee.”

 

Huishoudboekje

Inkomen: 2.000 euro netto
Vaste lasten: woonlasten (900 euro), mobiel/internet/tv (80 euro), verzekeringen (180 euro) kosten auto (75 euro), boodschappen (200 euro), abonnementen (25 euro), goede doelen (30 euro), twee katten en een konijn (25 euro), kleding/schoenen/make-up (75 euro), paardrijden dochter (60 euro), schoolgeld (25 euro), hobby’s dochter (75 euro)
Laatste grote aankoop: een jurk voor een workshop die ik ga geven (100 euro)
Sparen: wat er overblijft